انواع افسردگی ها در روانشناسی
- بروزرسانی شده در : 25 مهر 1402
- افسردگی
همه افراد در طول زندگی خود دچار مشکلاتی می شوند که باعث احساسات منفی مانند افسردگی، اضطراب یا ترس می شوند. اما اگر بیشتر اوقات و گاها بی دلیل غمگین هستید که زندگی عادی شما را تحت تاثیر قرار می دهد، ممکن است افسردگی بالینی داشته باشید. این مشکل را می توانید با دارو، صحبت با درمانگر یا تغییر سبک زندگی خود درمان کنید.
انواع مختلفی از افسردگی وجود دارد. اتفاقات زندگی شما فرقی ندارد که مثبت یا منفی باشد، باعث تغییرات شیمیایی در مغز شما می شود. شباهت همه افسردگی ها، غم و احساس ناامیدی است. حال می خواهیم به تفاوت بین آن ها بپردازیم و که بهتر بتوانید انواع افسردگی ها را تفکیک کنید.
اختلال افسردگی اساسی
ممکن است شنیده باشید که برخی پزشکان درمورد افسردگی شدید صحبت می کنند. اگر بیشتر اوقات و در بیشتر روز های هفته احساس غم و اندوه فراوان دارید، ممکن است به این نوع مبتلا شده باشید.
علائم افسردگی شدید:
- از دادن علافه یا لذت در فعالیت های خود
- افزایش یا کاهش وزن
- مشکل در خوابیدن یا احساس بی حالی و خواب آلودگی در طول روز
- احساس گناه یا بی ارزشی(پوچی)
- مشکل در تمرکز درست
- مشکل در تصمیم
- افکار خودکشی یا آسیب به خود
اگر پنج بار با بیشتر از این تعداد علائم بالا را به مدت دو هفته یا بیشتر داشته باشید، ممکن است شما دچار افسردگی اساسی شده باشید. حداقل یکی از علائم باید احساس غمگینی بی دلیل یا از دست دادن علاقه به فعالیت باشد.
اختلال اضطراب؛ بیشتر روزها شما احساس بی قراری و تنش می کنید. شما همیشه منتظر یک اتفاق وحشتناک در زندگیتان هستید در صورتی که این اتفاق نمی افتد. گاهی انقدر شدید است که احساس می کنید ممکن است کنترل خود را از دست دهید.
اختلال افسردگی مداوم
اگر افسردگی دارید که 2 سال یا بیشتر از آن طول کشیده است، به آن اختلال افسردگی مداوم می گویند. در این حالت برای توصیف ترکیب دو نوع دیستایمی ( افسردگی پایدار با شدت کم) و افسردگی اساسی مزمن استفاده می شود.
علائم احتمالی این مشکل را شامل موارد زیر است:
- تغییر در اشتهای شما ( بی میل بودن به غذا یا پرخوری کاذب)
- خوابیدن زیاد از حد یا کم
- کمبود انرژی مداوم، خستگی بی دلیل
- عزت نفس پایین
- مشکل در تمرکز
- احساس ناامیدی پایدار
اختلال دوقطبی
فردی که دچار اختلال دوقطبی است، که بعضی مواقع “افسردگی شیدایی” نیز نامیده می شود، دارای دوره های خلقی و رفتاری است که از انرژی شدید با احساس شادی زیاد تا دوره های افسردگی و غم متغیر است. وقتی انرژی فرد کم هست، علائم افسردگی شدید می شود.
وقتی فرد انرژی بالایی دارد، در این حالت فرد گاهی احساس خوشحالی بیش از حد را احساس می کند. ممکن است فرد در طول روز با شدت بسیار زیادی دچار این حالات خوشی و ناراحتی شود.
اختلال افسردگی فصلی
در این نوع اختلال افسردگی شدید در فصل های خاصی اتفاق می افتد و پس از آن باز به شکلی محو می شود. این نوع از اختلال بیشتر در فصل های پاییز و زمستان اتفاق می افتد که فرد کمتر نور خورشید دریافت می کند. در فصل بهار و تابستان نیز بی دلیل از بین می رود .
افسردگی روان پریشی
افراد مبتلا به افسردگی روان پریشی بخشی از علائم افسردگی شدید را همراه با علائم روان پریشی دارند. مانند:
- توهمات (دیدن یا شنیدن چیزهایی که وجود خارجی ندارند)
- هذیان (حرف های بی معنی یا غیرعقلانی)
- پرانویا (احساس اینکه دیگران قرار است به فرد آسیبی برسانند)
این نوع افسردگی کمتر شایع هست.
افسردگی پس از زایمان
برخی از خانم ها که در هفته ها و ماه های پس از زایمان دچار افسردگی شدید می شوند ممکن است افسردگی حین زایمان نیز داشته باشند. تقریبا از هر 10 نفر، 1 نفر در دوران بارداری افسردگی را تجربه می کند. این نوع افسردگی رایج است و اگر به زندگی روزمره شما آسیبی وارد نمی کند با مشورت متخصص ممکن است نیاز به قرص های ضد افسردگی نداشته باشید.
دیدگاهتان را بنویسید