اضطراب چیست؟ علائم، علت ها و درمان
- بروزرسانی شده در : 29 مرداد 1402
- استرس و اضطراب
طبق تحقیقات 51 درصد از بزرگسالانی که استرس داشتند، احساس افسردگی و 61 درصد احساس اضطراب داشتند. اضطراب و استرس را می شود به عنوان یکی از عوامل بقا و پایداری انسان ها در طول تاریخ در نظر گرفت.
اضطراب چیست؟
اضطراب یک مشکل اعصاب و روان است که می تواند تاثیرات بد و مخربی را در زندگی فرد بگذارد. این حالت احساسی که شکل های مختلفی دارد می تواند در حد زیادی روابط کاری، عاطفی و کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر منفی خودش قرار دهد.در این مقاله به بررسی انواع اضطراب، علت ها و علائم آن خواهیم پرداخت.
علت های اضطراب
محققان حوزه اعصاب از علت اصلی و دقیق اضطراب مطمئن نیستند. اما ممکن است که اضطراب به خاطر ترکیبی از دلایل ایجاد شود.
علت های اضطراب می تواند از موارد زیر باشد:
- بستگان درجه یک مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر باشند.
- فشار زیاد روحی
- مصرف مواد مخدر
- آسیب روحی شدید مانند: کودک آزاری
- سایر مسائل پزشکی مثل افسردگی یا دیابت
- تجربه موقعیت های خطرناک
علاوه بر این برخی از محققان بر این عقیده هستند که از مناطقی از مغز که مسئول کنترل ترس، ذخیره و بازیابی خاطرات احساسی(عاطفی) و مرتبط با ترس هستند، نشأت می گیرد.
نقش ژنتیک در استرس
اولین عاملی که می تواند نقش موثری در ایجاد استرس داشته باشد، ژنتیک است. اگر والدین یا اجداد شما تجربیات استرس و تنش را داشته اند، احتمال انتقال این مشکل به افراد نسل بعدی بیشتر است. ژنتیک در صورتی می تواند تاثیرگزاری داشته باشد که شما شرایط آن را در بدن خود محیا کرده باشید.
این شرایط می تواند تجربیات شما، نوع تغذیه، اعتماد به مواد مخدر و نوشیدن مشروبات الکی باشد که در ادامه بیشتر به این موضوع خواهیم پرداخت.
محیط و تجربیات
برخی از افراد که دچار این مشکل می شوند، محیط زندگی پرتنش، خشم یا نگرانی را در زندگی خود دارند یا گاها در زمان بچگی در این محیط بزرگ شده اند. به همین دلیل توصیه می شود که درمورد مشکلات زندگی در جایی که فرزندتان هست اصلا صحبت نکنید چون تاثیر منفی و مخربی در ذهن او خواهید گذاشت.
علائم اضطراب
علائم اضطراب بستگی به نوع آن و نوع فرد می تواند متفاوت باشد. ممکن است فردی برخی از حالات تنش را داشته باشد و برخی دیگر را نداشته باشد.
علائم فیزیکی
- تپش قلب
- عرق ریزی
- لرزش دست و پا
- سرگیجه
- درد شکم
- پرش عضلات
- پرخوری عصبی
علائم روانشناختی
اضطراب همچنین میتواند به شکل تغییرات در تفکرات و عواطف افراد ظاهر شود. افراد ممکن است تمایل داشته باشند که بهطور مداوم به موضوعات منفی و نگرانیآور فکر کنند. همچنین، تمایل به پیشبینیهای منفی درباره آینده و ترس از مواجهه با وقایع ناخوشایند نیز از علائم روانشناختی دلشوره و تنش است.
- تغییرات در تفکر و عواطف
- فکر و خیال زیاد
- احساس ناامنی
- دلشوره بی دلیل
- منفی بافی درباره آینده
- ترس از افراد جدید
چه افرادی در معرض خطر اختلال اضطرابی هستند؟
برای هرنوع اضطراب عوامل ریشه ای متفاوتی می تواند وجود داشته باشد. اما برخی عوامل کلی وجود دارد که فرد را بیشتر در معرض اختلالات اضطرابی قرار می دهد که شمال:
- ویژگی های شخصیتی که شامل : عصبی بودن یا خجالتی بودن در دوران کودکی می شود.
- تاریخ زندگی: تجربه اتفاقات منفی و استرس زا
- ژنتیک: 25% از افرادی که اختلال اضطرابی دارند یکی از اقوام درجه یک آن ها نیز این مشکل را دارد.
- شرایط سلامتی: مشکلات تیروئید یا تجربه بیماری خطرناک می تواند شما را در معرض خطر قرار دهد.
- محرک ها: مصرف قهوه ها و مواد کافئین دار، مواد خاص و داروها ممکن است علائم شما را بدتر کنند.
راهکاری های طبیعی از بین بردن استرس
با گسترده شدن شهرها و توسعه روز افزون تکنولوژی خیلی از افراد دچار مشکلاتی می شوند که قبلا اصلا وجود نداشته اند. مثلا خیلی از ما سر کار می رویم و ممکن است ماشین ما بین راه خراب شود یا به ترافیک بربخوریم که همگی باعث ایجاد اضطراب می شوند. ما راهکارهایی در ادامه به شما می دهیم که بالاخره یکی از آن ها را بتوانید در هر مکانی که هستید به کار بگیرید و اضطراب خود را بهبود دهید.
- مدیتیشن
- تنفس عمیق
- پیاده روی
- رژیم غذایی سالم
مدیتیشن
شاید شما هم این موضوع را بدانید که راهب های بودایی آرامش عجیبی در خود دارند. آن ها به بهترین و موثرترین شکل مدیتیشن را در زندگی روزانه و همچنین نیایش های خود گنجانده اند. در ادامه مراحل انجام مدیتیشن برای کاهش اضطراب را بیان می کنیم:
- در جای ساکت و آرام بروید.
- در صورت امکان به کنار آب یا در دل طبیعت بروید.
- اگر جای ساکت ندارید سعی کنید هندزفری در گوشتان بزنید که صداهای اطراف را نشنوید.
- یک صدای آرام بخش پلی کنید.
- چشم های خود را ببندید.
- عضلات خود را شل کنید.
- به اتفاقات خوب زندگی حتی کوچک فکر کنید.
- می توانید به همسر، فرزند یا کسی که آن را زیاد دوست دارید فکر کنید.
- بابت اتفاقات خوب یا داشتن کسی که دوستش دارید شکرگزاری کنید.
اگر مراحل بالا را به خوبی انجام دهید به جای هورمون های استرس، مغز شما هورمون های شادی بخش در بدن شما ترشح خواهد کرد که باعث احساس خوب و کاهش سریع اضطراب در بدن شما خواهد شد.
تنفس عمیق
روش قبلی مشکلی که دارد این است که باید در شرایط خاصی آن را انجام دهید. این تکنیک را بر خلاف تکنیک قبل در هر زمان و هر مکانی می توانید انجام دهید بدون اینکه کسی متوجه شود.
به طور مثال شما در جلسه کاری هستید، سر جلسه امتحان یا حتی در حال کنفرانس دادن هستید، می توانید از تکنیک تنفس عمیق برای بهبود سریع اضطراب استفاده کنید.
شما در این تکنیک به شکل زیر عمل می کنید:
- سه ثانیه از بینی هوا را داخل می دهید.
- یک ثانیه آن را در سینه حبس کنید.
- سپس آرام و در سه ثانیه هوا را به طور کامل خارج کنید.
اگر این روش را با تمرکز دقیق و به درستی چندبار انجام دهید خواهید دید که استرس شما به طرز معجزه آسایی کاهش پیدا می کند.
پیاده روی
با زیاد شدن وسیله نقلیه پیاده روی که اجداد ما همیشه انجام می دادند را ما دیگر زیاد انجام نمی دهیم. بدن ما به زندگی شهری عادت نکرده که همیشه در پشت میز یا پشت فرمان باشیم. پیاده روی یکی از روش های موثر برای رفع دلشوره است.
شما اگر به جای اینکه همیشه ماشین را درب محل کار پارک کنید، ماشین را کمی عقب تر مثلا چند کوچه عقب تر از آن پارک کنید می تواند بهانه خوبی برای پیاده روی شما قبل و بعد از کار شود. پیاده روی یکی از راه هایی است که هم باعث سلامت جسم و هم باعث سلامت روح می شود. احساس خوب پیاده روی را بعد از دو دقیقه درک می کنید.
روش های درمان اضطراب و استرس
با توجه به پیشرفت علم و تکنولوژی روش های درمان بیماری های مختلف نیز تغییراتی دارد. همانطور که در بالاتر روش های طبیعی را گفتیم؛ در اینجا روش های درمان را به شما ارائه می دهیم که شامل موارد زیر است:
- روان درمانی
- دارو درمانی
- داروی اعصاب
- داروی گیاهی
- لورتا نوروفیدبک
هرکدوم از موارد بالا مزایا و معایب خاص خودشان را دارند. خیلی از افراد ممکن است که از عوارض یا احتمال وابستگی به قرص اعصاب بترسند و به همین دلیل سمت داروی اعصاب نروند. برخی دیگر نیز درمان سنتی اضطراب را پیش می گیرند. می توانید با تحقیق درمورد هرکدام یا پرسیدن از متخصصین امر روش مدنظر خود را پیدا کنید.
نتیجهگیری
اضطراب یک واقعیت است که خیلی از افراد صحبتی درمورد آن نمی کنند چون احساس می کنند که خود به خود حل می شود یا دیگران برچسب مشکلات عصبی داشتن به آن فرد می زنند. با بهتر دانستن علائم و راه های جلوگیری از آن می توانید تنش را از زندگی خود بیرون کرده و به حالت عادی زندگی باز گردید.
همانطور که به شما گفته شد مغز انسان برای بقا تکامل یافته. به همین دلیل در برابر شرایط جدید دچار اضطراب می شوید. پس هر نوع اضطراب، اختلال نیست و می تواند کاملا عادی باشد.
دیدگاهتان را بنویسید